Blanka Perše. Metabolički balans. Ne Oprah, ni dr. Oz… Blanka Perše

Moja potraga za svetim gralom nutricionizma završila je metaboličkim balansom i Blankom Perše u ljeto 2012. godine. Nakon čega sam se sa 118-119 kila (godinama nikako ispod 115 i, na sreću, ni iznad 120), kao da problema s kilama nikad nije bilo, spuštajući se po 2 do 3 kile na mjesec, spustio na mrvu ispod 92, a onda se mjesecima i mjesecima kretao od 92 do 94. (Iz perspektive debeljka aristokratski razmišljajući hoću li dostići po knjigama idealnu masu 88 kila, ili je, ipak imam više od četrdeset godina, 92-96 sasvim O.K.)

Dakle, prvo ono što vas sigurno najviše zanima. Po Blankinim savjetima – jelovnik je napravila samo za mene, dakle ne da nije za sve, nego je samo i samo za mene – jeo sam tri obroka na dan. Doručkovao sam, ručao i večerao bjelančevine sa zelenjavom, plus voćku, s tim da sam obavezno jeo jednu jabuku na dan. Zadnji zalogaj morao sam pojesti prije devet navečer, a od dodataka prehrani uzimao sam multivitamin (to sam već imao, Herbalife shake, jeo sam ga, ili pio, kako hoćete, nakon doručka i večere, ili nakon doručka i ručka), omegu 3 (i to je imao Herbalife), enzime za probavu i probiotike, što je bilo novo u mojoj prehrani. Riječima se ne da opisati lakoća kojom sam skidao kile, a ona se samo smijala.

Kako mi Blanka reče, metabolički balans je nutricionistički program koji ne samo da potiče gubljenje kila, već pomaže u hormonalnoj ravnoteži, znatnom povećanju energije i dovodi organizam u optimalno zdravstveno stanje. Rezultat je to dvadeset i pet godina znanstvenog rada liječnika i nutricionista. Metabolički balans nikako nije još jedna dijeta za gubljenje kilograma, već je to stil života kojim se polako, ali sigurno, vraćamo zdravom življenju. Potrebno je samo poštovati određena pravila prehrane, to jest kombinirati različite grupe hrane, potreban je dobar timing i mnogo volje.

Za uvod u ovo poglavlje, još samo objašnjenje zašto je Blanka u naslovu. Savjet ne tražim, niti bih ga dao, ali slobodan sam potaknuti na razmišljanje o stručnjacima koji su možda oko nas, ali im ne pridajemo značaj koji bismo trebali. Koliko puta smo ne razmišljajući duže od nekoliko sekundi odbacili nečije mišljenje samo zato što nam je taj netko blizu? Samo zato jer je – dostupan, običan. Na kraju krajeva, o metodi koju je u našim krajevima proslavio Novak Đoković Blanka mi je pričala dvije godine prije objave teksta u Jutarnjem listu i izlaska veličanstvene knjige Serviraj za pobjedu. Kojom je, moje skromno mišljenje, Đoković dao veći doprinos društvu, čovječanstvu!, nego Mohammad Ali svojim aktivizmom… Naravno da ovo nije protiv Oprah, ili mog omiljenog dr. Oza, samo htjedoh reći da znanje nije nužno na televiziji, da ga ima i po klupama u parku, i po redovima pred blagajnama u dućanima, a znanja o prehrani ima čak i na večeri na kojoj pojedeš previše i prekršiš sve poznate ti nutricionističke zakone…

Želiš li smršavjeti, a misliš li da ti razgovor sa mnom može pomoći, nazovi, pošalji mail
Pošalji e-mail Nazovi
U najgorem slučaju, izgubit ćeš 30 minuta. U najboljem ćeš izgubiti 30 kila 🙂

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

40kila.com