Eat To Compete, jeo sam kao ragbijaš. A ako sam navečer baš morao jesti, onda vlakna

Fizioterapeuticu Alicu Fabijanić, koja je s Ivom Nuićem vodila moju rehabilitaciju u Cybex centru, zamolio sam da mi složi prehranu – zato što je dobro izgledala. Jednostavno, bila je vitka, a medicinski ležaj plus mene od 115 kila podigla bi bez problema.

“Idealno bi bilo da si 30 kila smršavio za godinu dana, a ne za pet mjeseci. Da si mršavio kako treba, danas se ne bismo družili. Zbilja, tijelo je bilo izgladnjelo, skroz izgladnjelo. Onda tijelo počinje trošiti svoje zalihe. Imaš određeni postotak masti koje će tijelo potrošiti, i tu će stati. Neće se više micati. Možeš doslovce prestati jesti, pješačiti na kraj svijeta, skoro se ubiti izgladnjivanjem, a mast ne ide dolje. Odnosno, dolje idu proteini. Ti si počeo jesti vlastite mišiće. I, kud baš pršut… To je sol. Da si bar jeo nekakvu teletinu. No, dobro, pretpostavio si da ti treba nekakav proteinski nadomjestak.”

“Dok sam bio jako debeo, teško sam ustajao s kauča. Kako sam mršavio, bio sam lak kao pero, ustajao sam malte ne kao što sprinter izjuri iz startnog bloka. Međutim, kasnije, iako sam imao istu kilažu, ustajao sam sve teže. Dakle, to je zato što sam pojeo svoje mišiće?”

“Da. Nakon što si skinuo špek, počeo si papati vlastite proteine. Sjeti se testova. U nekim si mišićima imao trideset posto snage. Pa, kako ćeš se ustati? Nikako. Nisi imao snage da kontroliraš svoje vlastito tijelo.”

“Od te silne znanosti o prehrani, postoji li nešto što je bar općeprihvaćeno, nešto što bi stalo u definiciju – ako jedeš to, nećeš pogriješiti?”

“Ovako… S obzirom na to da radim i s običnim ljudima i s profesionalnim sportašima, pročitala sam mnoge knjige o prehrani. Od bivšeg izbornika ragbijaške reprezentacije dobila sam knjigu ‘Eat to Compete’. E, unutra je vrlo jednostavna formula. Normalan doručak, malo više vlakana za ručak, i proteini za večeru. Predlažem ti ono što mi jedemo, kao reprezentacija. To su dečki tvoje mase. Za neke od njih su i tvoje pretile 134 kile normalna kilaža. Za ručak radije jedemo vlaknastu umjesto glazirane riže, nekakav protein, puretinu, piletinu, teletinu, može i svinjetinu, tek toliko da te malo podmaže. Nismo bili gladni, nije bilo padanja u nesvijest od iscrpljenosti, čega ima kod drugih sportaša. Ti, baš ti, kao duh, nisi osjećao glad. A organizam je, kad više nije mogao trošiti masne naslage, kad više nije bilo načina da se one aktiviraju i pokrenu, bio gladan i jeo je mišiće.”

“Otkad tebe znam, doručkujem, makar na silu. Na zapovjed!, doručkujem. Wasa pločice sa svim i svačim, uključujući i trećinu ili čak pola tegle Kinder lade. Iz Cybexa svratim u Mercator, do kvarta je oko sedam kilometara hoda, kupim pohanu piletinu ili cordon blue, skuham si rižu. Za večeru pršut, iza osam navečer eventualno voće. I, za tjedan dana ode pet kila, sa 115 na 110. Idući tjedan, samo malo nešto poremetim, odmah na 115. Imam osjećam kao da se zbog jedne jedine šnite kruha, pojedene navečer, vratim na 115…”

“Eh, dodao si kruh.”

“Ili, ako slatko ne pojedem ujutro, nego za ručak, ista stvar, odmah vraćam kile.”

“Već si ga pomaknuo bliže mirovanju tijela, to jest oporavljanju i taloženju.”

“Znači, slatko što bliže večeri, to bliže taloženju?”

“Tako je.”

“Zašto se kile tako brzo hvataju?”

“Zato što je to način na koji naše tijelo, naš metabolizam, funkcionira. Šećeri, jednostavni šećeri, malo manje složeni šećeri služe kao primarni energenti. Isključivo za mišićnu kontrakciju. Kako se bližiš umirenju dana, smirivanju mišićnih aktivnosti, to prelazi iz trošenja u obliku mišićne energije u taloženje energije za sljedeće napore. A gdje će se drugdje taložiti, nego u šlauf…”

“Ako sam sve ispoštovao, u sedam ili osam navečer sam pojeo solo bjelančevinu, i sad me uhvati glad da ne mogu izdržati, moram nešto pojesti. Je li dopušteno jesti voće, ili, recimo, blitvu?”

“Možeš jesti blitvu, jabuku, sve što je vlaknasto.”

“Raštika?”

“Raštika, kelj…”

“Znači, ako iza osam navečer baš moraš suzbiti glad, da ne ugrizeš nekoga od ukućana, jedi vlakna?”
“Tako je.”

“I nema debljanja?”

“Nema debljanja. Matematika je jednostavna.”

“Koliko bih morao ispenjati, ili prehodati, da bih mogao jesti koliko god hoću, a da se ne debljam?”

“Sjeti se svog prvog dana na Bjelolasici. To je to.”

“U prvoj fazi mršavljenja izbacio sam pivo i žestoka pića, ali se nisam odrekao vina. Pio sam bevandu, ili odvojeno, vino u jednoj, vodu u drugoj čaši. Čak sam znao popiti puno bevande, ali kile se nisu primale na mene…”

“Pivo ti ima mjehuriće, žestica ima jednostavne šećere, i tu smo pokrili sve. Tako da si ti odabrao najbolje.”

“Po čemu se razlikuju pivo i žestica? Zašto je pivo manje zlo od žestice?”

“Žestica su ti isključivo kratki šećeri. Žestica dehidrira. Pivo bar brzo izlazi iz tebe.”

“Znači, ako netko baš voli žesticu, neka se prisili nakon lokanja popiti dvije litre vode?”

“Prije cuganja, a ne poslije. Da brzo izlazi.”

“Ekipa te pozove van, a ti kažeš: Dajte mi samo malo vremena da popijem dvije litre mineralne…”, nasmijao sam se.

“Negazirane vode. CO2 veže šećere.”

“No, ako čovjek iz nekoga razloga baš mora piti, najbolje da pije vino, i to crno?”

“Svejedno je pije li bijelo ili crno, samo nemoj uzeti baš desertno, jer je slatko. Nego, trebamo ti promijeniti stil treniranja. Staviti te na bicikl da sagoriš masti koje su ti ostale. Aktivnost mora biti lagana, umjerenog tempa, ali dugotrajna. Mora trajati duže od sat i petnaest minuta, čak sat i pol da bi ti trošio masti.”

Dakle, novo poglavlje.

Želiš li smršavjeti, a misliš li da ti razgovor sa mnom može pomoći, nazovi, pošalji mail
Pošalji e-mail Nazovi
U najgorem slučaju, izgubit ćeš 30 minuta. U najboljem ćeš izgubiti 30 kila 🙂

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

40kila.com