Masai Barefoot Technology, anticipele

Švicarski proizvođač anticipela, Masai Barefoot Technology (MBT) saznao je da se Kuvalja bavi izokinetikom. Došli su na razgovor, pitali su ga što misli o njihovoj tehnologiji. Proučio je MBT, i shvatio da je to to.

O čemu se radi. Masai nemaju problema s lokomotornim sustavom. To je poznato. Znanstvenici su proučavali zašto je tako. Prvo, biomehaničke analize. Promatrali su ergonomiju, i zaključili su da Masai hodaju ravno kao svijeće. Pogledaš li ih na televiziji, oni su svi ravni. Nema pogrbljenih. Osim bolesnih ljudi. Onda su vidjeli da hodaju bosi. A tlo po kojem hodaju je pjeskovito. Zbog toga Masai imaju drukčije konfiguriranu petu. Kad Masai nagazi, njegova peta uroni u pijesak. Onda cijelo stopalo ide dalje. Znanstvenici su shvatili da je igra u tome da treba krenuti od slijeganja pete u pijesak. Onda su išli raditi cipelu koja bi u đonu imala supstancu koja bi to glumila. Na MBT-u, u stražnjem dijelu je specijalna crvena masa, koja se, kad staneš, slegne. A onda korak ide dalje. Uspješna simulacija.

“Odlično za prevenciju, dobro za održavanje stanja nakon rehabilitacije, ali za liječenje nije dobro. Prvo moraš resetirati sustav. Te cipele nisu predviđene da bi neku izoliranu grupu mišića posebno pojačao. Čovjek koji ima oštećen meniskus, pa mu je jedan mišić slabiji, pa zbog toga kleca, zbog tih cipela može imati i dodatnih problema. Ima li čovjek problema s koljenima ili kukovima, a nosi MBT, može pogoršati bolest”, pričao mi je Kuvalja. “Dok se to ne resetira. Ali, nakon što ga resetiraš, za održavanje su dobre. Ili za prevenciju, za što su i stvorene.”

MBT sam kupio jer je Kuvalja preporučio. Jednostavno je. Došao sam mu skoro kao invalid, od njega sam izašao kao sportaš, naravno da sam ga poslušao iako su anticipele dosta skupe, tisuću i dvjesto do tisuću i šesto kuna. Istina, traju godinama, ali skupe su.

Budalasti ja. Lijepo mi je rekao da u anticipelama isprva ne hodam dulje od petnaest minuta. Prvi dan sam prehodao desetak kilometara. Ruke su me boljele, a ne noge. Zašto ruke?

“Boljelo te je od leđa i ramena”, objasnio mi je Kuvalja. “Jer su ti cipele promijenile položaj. Tjerale su te da hodaš uspravno. Mišići koji još nisu bili navježbani, uz vrat i leđa, zamarali su se. Zato su se bunili. A noge su već bile rađene, pa su bolje otrpjele napor.”

I, još mi je nešto doktor Kuvalja preporučio.

Želiš li smršavjeti, a misliš li da ti razgovor sa mnom može pomoći, nazovi, pošalji mail
Pošalji e-mail Nazovi
U najgorem slučaju, izgubit ćeš 30 minuta. U najboljem ćeš izgubiti 30 kila 🙂

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

40kila.com