Znao sam da moje tijelo ne reagira na hodanje. Ali, mislio sam si, 800 kilometara je 800 kilometara. Pa makar hodanje ne podizalo puls. To, plus na Caminu gotovo neizbježni junk, i eto 2 kile više usprkos 800 kilometara rekreacije. Da to malo raspišem.

Prvi put smo se poljubili 22. veljače. OK, efekt veze je debljanje. Vino, fini sirevi, jaki ručkovi i večere, žestica. A kako sam napisao u knjizi Smršavio sam 40 kila i ne debljam se, ne možeš se seksati koliko možeš jesti.

Znao sam da ću cijeli lipanj hodati Camino. Kartu za Španjolsku kupio sam u prosincu. Mislio sam, a dobro, ako do lipnja i dobijem 2 kile, na Caminu ću istopiti i više.

Ispostavilo se da je Camino kraljevstvo junka.

Doručak, dakle bocadillo jamon

Gotovo svaki dan doručkovao sam bocadillo jamon, sendvič s pršutom. Onih nekoliko dana koliko sam jeo dječju radost, tost s namazima, negodovao sam. Jer za tri i pol eura negdje dobiješ doslovce dva tostića i po maslac i marmeladu, čašu soka i kavu. Od toga se ni ptica ne bi najela. S druge strane, sendviči su svuda po Putu veliki, ne štede na pršutu, a koštali su četiri ili pet eura.

camino-dorucak
Na Caminu doručkuješ bocaillo jamon, sendvič s pršutom, ili si gladan

Marenda, sendvič i kava

Nakon desetak kilometara bih napravio pauzu. Inače po džepovima ili u ruksaku imam Herbalife proteinsku pločicu, ili malo badema, oraha. Prije Camina nisam odlučio hoću li sve te kilometre tegliti veliki ruksak, ili ću veliki slati autom, a na leđima nositi mali. Ruksak mora biti što lakši, tako da nisam nosio ni shake ni pločice. Uglavnom, u doba prve pauze bilo je prerano za pivo, pa bih pojeo sendvič, omlet ili kolač, i popio kavu. U cijeloj Španjolskoj nema loše cafe con leche.

camino-bocadilo-cafe
Kakva bi to pauza bila, da ne pojedeš sendvič ili kolač, i ne popiješ kavu?

Još je daleko do ručka, a pun sam šećera iz kruha i kave. Ne mogu piti kavu bez šećera.

Ručak i večera, meso, krumpir ili riža

Naslovna slika su ručkovi i večere. Najeo sam se paelle za cijeli život. Divno predjelo. I tjestenine. Glavno jelo, mahom meso i krumpir pečen na ulju, ili meso i ruža. Ako bi bilo varivo, uglavnom se od njega nije bilo moguće najesti.

Na Caminu u hodočasnički meni idu predjelo, glavno jelo, desert i piće po izboru. Vino, pivo ili voda. Vina negdje dobiješ čašu, negdje pola litre, ponegdje litru ili piješ koliko želiš. Pivo, češće tri deci nego pola litre.

Desert je najčešće bio industrijski sladoled. Ali na mnogo mjesta barovi na desertima nisu štedjeli.

camino-deserti
Deserti na Caminu, čokoladne torte, industrijski sladoledi, sir s medom…

Pivo. No vino, no Camino, i pivo

Liniji sam zapravo najviše štetio od druge pauze do kraja dana. Nije bilo pakleno vruće. Ali, bilo je taman dovoljno vruće da na drugoj pauzi naprosto moraš, moram, popiti pivo. A to su uvijek dva piva. Uz pivo na 400-500 kilometara Puta dobiješ i tapase. Zalogajčiće. Na nekim mjestima od dva tapasa se možeš najesti. Recimo, dobiješ skoro pa zdjelu maslina. Do mile volje ih se možeš najesti. Ili mnoooogo čipsa. Na boljim mjestima i dva komada piletine, ili burgerić.

Druženja u albergu podrazumijevaju još piva, ili vino. Butelje sjajnog vina koštaju tri i pol eura. A izreka je, no vino, no Camino.

camino-pivo
A kako na pauzi nakon 15-20 kilometara ne popiti pivo ili dva? Nakon večere, nakon 30-35 kilometara u danu, čekaju te ljudi iz cijelog svijeta, i vino ili pivo

Kad svemu tome dodaš da se tijelo, koliko god hodanje za mene ne bilo napor, ipak brani, ipak skladišti za svaki slučaj, to bi bile 2 kile više.

Da sam 800 kilometara vozio bicikl, e to bi bila druga priča. Jer tu, ovisno o terenu, puls skače na 150 do 180. Bicikliranje 80 kilometara skida rupu na remenu u jednom danu. Bez obzira na pivo, sendviče i kolače. O tome u nekom od idućih postova.

Želiš li smršavjeti, a misliš li da ti razgovor sa mnom može pomoći, nazovi, pošalji mail
Pošalji e-mail Nazovi
U najgorem slučaju, izgubit ćeš 30 minuta. U najboljem ćeš izgubiti 30 kila 🙂
  • 5
    Shares

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

40kila.com