Nintendo Wii Fit, mršavljenje nikad nije bilo zabavnije

Kuvaljina pacijentica došla je na kontrolu nakon dosta vremena. Testovi su bili znatno bolji nego inače poslije dugih pauza. Pitao ju je ima li nekih novosti u njenim životnim navikama. Odgovorila je: “Pa, kupila sam Nintendo i stalno vježbam”. Otišao je na internet. Vidio je da se radi o nekakvoj simulaciji. Proučio je sve dostupne materijale, vidio vježbe, i zaključio da je to to.

“Japanci su skužili da je to strašno važno. Netko od ovakvih likova kao što sam ja im je bio savjetnik, ali su oni, da bi to mogli šire prodati, napravili to kao igru”, kaže Kuvalja. “A to je vježbanje. Vrlo lukavo napravljeno. Super stvar. Vrlo korisno u staračkim domovima. Ne može starcima toliko vratiti snage. Ali! U zglobovima, tetivama, mozgu, imaš receptore koji ti pokazuju gdje se nalaziš. Čovjek ima savršen senzorski aparat. Međutim, ako to zakržlja, ako nisi vježbao, postaješ trapav. Stariji ljudi, vježbaju li na Nintendu, postaju spretniji, zaštićeniji, sposobniji. A zapravo se radi o igrački. Nintendo je vrlo korisna igračka.”

Oduševila me igra iz filma Prvi vitez. Ono kad Richard Gere svladava prepreke da bi osvojio pravo poljubiti Juliu Ormond. Prvi put kad sam vježbao napravio sam metar široku lokvu znoja oko postolja. Zavolio sam vježbe ravnotože i step. Kupio sam EA Sports Active Personal Trainer, pa potom i Active Personal Trainer 2, jer je u njemu gadget koji mjeri puls. Najviše sam boksao, krasna kardio vježba, a tu su i vježbe s rastezljivom trakom…

Kako mi hodanje odavno nije naporno, nadao sam se da ću smjeti trčati. Kad-tad. Nažalost, Kuvalja mi je to zabranio. Kaže, za ljude koji imaju problema s oštećenjem hrskavice u vertikali, bilo da se radi o hrskavici kralježnice, kukova ili koljena, nije trčanje, skakanje, pogotovo ne po tvrdoj podlozi, jer vibracije izazivaju mikrotraume hrskavica.

“Uvijek moraš imati na umu par standardnih prirodnih varijabli”, rekao mi je Kuvalja. “Prvo je gravitacija. Drugo je naša težina, masa tijela. Treće, mi hoćemo hodati uspravno. Konstrukcija mora biti osovljena, i nositi masu. Opterećenje ide na hrskavice zglobova. Svakog posebno. Svaki kralježak, zdjelica, kukovi, koljena, skočni zglobovi, stopalo. Rameni pojas je, vezano za gravitaciju, opterećen nešto manje, ali je više vezan za pokrete. Znači, to je elementarno. Amortizeri nekog auta mogu izdržati petsto kila. Oni slabe, a ti i dalje voziš isti teret. Onda se oni počnu sudarati s konstrukcijom i razvale dijelove. Tako se to događa i u zglobu. Ista priča. Zato za tebe nije trčanje, nego hodanje, plivanje, vožnja bicikla je dobra, jer dok sjediš na biciklu masa koja bi u trčanju opterećivala noge prebačena je na sjedalo…”

Naime, zašto sam htio trčati. Hodanje mi odavno nije napor. Prvi put sam pogriješio prestavši hodati. Da bih se umorio, trebalo mi je nekoliko sati. Ta tko ima sve te silne sate? Nitko. Prestavši hodati počeo sam se debljati, pa sam opet počeo. U planine ne možeš svaki dan. Trčanje se nameće kao logično rješenje. To jest, najdraže od nekoliko logičnih.

“Rekreativci su često ovisno o tempu. Ali, kontinuitet je mnogo važniji nego intenzitet. Navikneš li organizam na neki napor, i iz bilo kojeg razloga ne možeš vježbati, gubiš strašno puno snage. Schwarzenegger je nabildan do daske. Stavi ga u krevet. Daj mu jesti i piti, ali ne daj mu vježbati. Njegov navježbani mišić može gubiti tri posto snage na dan. Mogao je potegnuti petsto Newtona. Gubio bi petnaest Newtona na dan. Ja mogu potegnuti sto Newtona. A neću gubiti ni tri Newtona. U konačnici se vraćamo na osnovne parametre. Za nositi tvoju masu treba neki minumum, ali za njegovu masu taj je minimum mnogo veći. Ne vježbate li, Schwarzenegger će problem osjetiti puno prije tebe. Imaš li trideset ili četrdeset godina, nađi si rekreaciju koju ćeš moći izdržati s pedeset i šezdeset godina. Recimo, dva puta na tjedan, i da se, po mogućnosti, aktiviraju svi mišići. Dalje, igraš li samo tenis, stalno su aktivni isti mišići, a drugi nisu, nastat će problemi. Znači, različito. Nekad tenis, nekad hodanje, biciklizam, cijepanje drva… Nije jednostavno, ali to je najbolje. Vidi… Seljak ne zna što je squash, skijanje, tenis, nema pojma. Ali, seljak ujutro ustane, popije svoju rakijicu na tašte. Onda žena skuha kavu. Zapali cigaretu, pa nešto doručkuje. Onda ide u staju raditi. Baca gnoj, sijeno, hrani životinje. Odmori. Ide u polje. Tovari na traktor, na kola, radi. Ručak. Odmori. Odradi popodnevnu rundu, i tako svaki dan. Usklađen je. Svi mišići su aktivni.”

Želiš li smršavjeti, a misliš li da ti razgovor sa mnom može pomoći, nazovi, pošalji mail
Pošalji e-mail Nazovi
U najgorem slučaju, izgubit ćeš 30 minuta. U najboljem ćeš izgubiti 30 kila 🙂

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

40kila.com