Prorada emocija pomogla mi je da smršavim

Filozofirao sam što bih doručkovao prije plivanja.

“Ništa ti to ne vrijedi dok ne proradiš emociju zbog koje se debljaš”, dobaci moja sestra, Marija, u prolazu. Nije me više mogla gledati kako biram što neću doručkovati. Da… Ljudi inače biraju što – hoće doručkovati. A mi koji se patimo s kilama borimo se protiv sebe, mi biramo što nećemo jesti.

Na moru mi se nije dalo kuhati, racionalizirao sam da su mi dozlogrdjele i salate, i mozzarella, a šogor je radio najbolje sendviče na kugli zemaljskoj, najbolji roštilj, pa smo onda navečer izašli na večeru, malo rižota… Dodaš koje pivo, malo tjestenine, i možeš plivati koliko hoćeš, ali eto me opet na 118 kila.

Marija je devet godina mlađa od mene. I, kad to što je tek počela studirati integrativnu psihologiju – tek počela, a već kao da je popila svu pamet svijeta – iskombiniraš s razlikom u godinama, koliko god je istina da dvadesetak godina nisam reagirao u afektu dobiješ nešto nalik ključanju. A onda je još dodala…

“Vidi, ti to sad ne razumiješ. Ti to sad ne može razumjeti, i zato sad nećemo o tome. Ali, kad shvatiš da možeš tisuću puta biti discipliniran i s mukom smršavjeti, a da ćeš kile vraćati sve dok ne proradiš emociju zbog koje uvijek posrneš, a poklekneš jer ne možeš držati u sebi to što držiš, i rupu zatrpavaš hranom, hranom kompenziraš, ti mi samo javi da si shvatio o čemu se radi. A sad doručkuj što god hoćeš, i idi plivaj. A dok plivaš, probaj raditi nešto korisno. Razmisli što te tjera da nakon što s mukom smršaviš opet poždereš deset toplih sendviča iza deset navečer. To će ti pomoći više od guarane.”

Zaustio sam, htio sam raspravljati o tome, ali Marija nije htjela ni čuti. Jednostavno je odrezala da ja to sad ne mogu shvatiti, da je u tom trenutku meni nemoguće shvatiti da je emocija nadmoćna razumu, da je u tim okolnostima besmisleno gubiti vrijeme, da se u njenoj školi uči kako ovakvi kao ja mogu na petsto kartica racionalizirati, ali, ponovila je, nema smisla, i da se kladi u što god hoću da ću joj se brzo javiti, jer ću sigurno shvatiti i primijeniti kuženje principa o kojem oni uče u školi.

Možda sam na godišnjem još bio vruć. Ni na prvom plivanju nakon hinta koji mi je dala, ni do kraja odmora, ništa mi nije bilo jasno. Nisam shvaćao vezu emocije i mojih postupaka. Razum je morao biti dovoljan.

No, planinareći, sam sa sobom i prekrasnim mirisima prirode, razmišljao sam što me najviše brine. Iznad svih briga izdvojila se briga o mogućem gubitku dijela ili većine prihoda. S obzirom na to da sam preživio trogodišnje gladovanje, ali grozno gladovanje, ma i najmanje približavanje toj zoni bi me gadno uznemirilo.

Da sad ne idem u detalje, metoda kojom mi je Marija pomogla da proradim emociju, ma ne gubitka dijela ili većine prihoda, nego gašenja cijele branše, metoda je… Nakon što sam proradio strah za egzistenciju alkohol je sa mene otpao kao da ga nikad bilo nije. Da ne bude zabune, nisam pijandura. Ali, pio sam ona dva pića u društvu, gotovo svaki dan. Prokleti kratki šećeri, prokleto dizanje inzulina i posljedice. U nekim epizodama mršavljenja bih se uspio suzdržati, da, izdržavao sam u kafićima. A onda bih naglo vratio mukom istopljene kile. A sad, to je doslovce bilo nesvjesno, ušao sam u kafić i naručio kavu i vodu. Pa sam onda ulazio i ulazio i razne kafiće, i naručivao kavu i vodu. Prorada emocije – hvala, sestro! – za posljedicu je imala da više nemam potrebu za dva pića na dan, a u mnogim situacijama alkohol mi je bio odbojan. Čašu vina popio bih samo u najboljim društvima, i istinski sam uživao u tome. Nije više alkohol vladao mnome, a ja sam zapravo bih strah, nego sam ja vladao alkoholom.

Istina, istina i samo istina. U društvu se popilo osam rundi. Negdje na sedmoj su me pitali da kako mogu popiti toliko kava i mineralnih. Odgovorio sam da stvarno imaju pravo, i taman kad su im se lica ozarila, kad su pomislili da ću konačno naručiti nešto konkretno, rekoh im da kavu treba izbaciti, a i da je obična voda bolja od gazirane.

 

 

Želiš li smršavjeti, a misliš li da ti razgovor sa mnom može pomoći, nazovi, pošalji mail
Pošalji e-mail Nazovi
U najgorem slučaju, izgubit ćeš 30 minuta. U najboljem ćeš izgubiti 30 kila 🙂

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

40kila.com