Oduševljena prijateljica – za zapisnik, da se vidi koliko je zahtjevna, ne sviđaju joj se bifteci i ramsteci iz Igomata – preporučila odležani ramstek iz Sinjanke s Dolca.  Sjećam li se dobro, naziv firme je Delicije iz Sinja ili Sinjske delicije, tako nekako. No, dućan je lako naći. Ako ništa drugo, po cijenama 🙁 🙂

Biftek sam samo jednom ispekao da sam bio više nego zadovoljan, a ramstek nikada. Nekoliko sam puta konzultirao Google, nula bodova. Sad sam za savjet pitao prijatelja, inače dečka prijateljice koja je preporučila dućan. Najbolju oradu u životu ispekao nam je on. Što god pitaš o kuhanju, zna.

Ne soli prije pečenja

Ramstek treba biti na sobnoj temperaturi. Ujutro ga izvadi iz frižidera i dobro namaži uljem. Na dnu posude u kojoj će se pacati neka bude malo ulja. Povremeno ga i okreni. Nemoj ga soliti prije pečenja.

Imaš grill tavu? Super! Namaži je uljem, zagrij najjače što možeš i peci ramstek dok ne posivi tri četvrtine ruba. Mjeri vrijeme. Okreni steak i s druge strane peci malo manje nego s prve. Onda smanji vatru i dopeci još malo sa svake strane.

Na kraju, želiš li da bude mekši, stavi ga, pokrivenog u zdjeli ili tepsiji aluminijskom folijom, u pećnicu; deset ili koju minutu više na 200 stupnjeva. Možeš staviti kockicu maslaca. Posoli koliko ti paše.

Koliko peći, a da bude ružičast?

Da posivi tri črtvrtine ruba pekao sam šest i pol minuta. Okrenuo, pa još šest. Dopekao na laganoj vatri po dvije minute. Bio je predivno mekan, prvi put sam zadovoljan svojim ramstekom, ali nije bio ružičast u sredini. Slobodno savjetujete što da učinim da iznutra bude ružičast, ali, što moja draga kaže, da ne pliva u krvi 🙂 Kako znati koliko minuta peći, a da iznutra bude ružičast?

ramstek-salata
Naravno da nisam ramstek od 80 deka sam pojeo 🙂 Ovo je za dvoje
Želiš li smršavjeti, a misliš li da ti razgovor sa mnom može pomoći, nazovi, pošalji mail
Pošalji e-mail Nazovi
U najgorem slučaju, izgubit ćeš 30 minuta. U najboljem ćeš izgubiti 30 kila 🙂

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

40kila.com